Archive for November, 2010


oh my superjumbo!!..

location: home

time: 2.51 pm

mood: 6speed

hey guys..wanna share u smething

rsenya dah lme xpost pasal kete..

well, guys cadillac cts v..

jrg dgr kan…haha..yeahh..actually

The Cadillac CTS-V is a high performance version of the standard CTS. It is a series of mid-sized cars with a pushrod V-8 OHV engine and a sport-tuned suspension. The 4-door CTS-V sedan was introduced in 2004, and the CTS-V Sport Wagon and Coupe were introduced in 2010 for the 2011 model year. The sedan competes in the consumer market, alongside high-performance, luxury sedans such as the BMW M5, the Jaguar XFR, and the Mercedes E63 AMG

Production 2009–
Assembly Lansing, MichiganUnited States
Layout Front enginerear-wheel drive
Platform GM Sigma II platform
Engine(s) 6.2 L S/C LSA V8 (556 hp)
Transmission(s) 6-speed 6L90 automatic
6-speed Tremec TR-6060 manual
Wheelbase 113.4 in (2880 mm)
Length 191.6 in (4866 mm)
Coupe: 4,788 mm (188.5 in)
Width 72.5 in (1841 mm)
Coupe: 1,882 mm (74.1 in)
Height 58 in (1472 mm)
Coupe: 1,420 mm (55.9 in)
Curb weight 4,250 lb (1,930 kg) (mfr est)
Related Cadillac CTS
Chevrolet Corvette ZR1

yeah..this car was added o the car and driver 10 best car list..

such a gud achivement…hihi

 

Advertisements

Boikot??..racun atau penawar..

location: my room

time: 4.07pm

mood: layan lagu

Jnganlah mboikot brangan Yahudi atau Barat.. Kerana itu bukan menyebabkan mereka sakit hati.. Tp boikotlah cara hidup Yahudi & Barat seprti: berseronok2, pendedahan aurat, arak, pergaulan bebas dan kemungkaran lain.. Hanya dgn cara itu mereka akan sakit hati dgn umat Islam.. Sebagimana firman Allah: ‘Sekali2 Yahudi & Nasrani tidak akan redha slagi kamu tidak mngikut agama (cara hidup) mereka’ -Surah Al Baqarah: Ayat 120-

Herm,, wajarkah memboikot produk Yahudi dan apakah hukumnya? Pada asasnya hukum jual beli dengan pihak Yahudi atau mana-mana syarikat yang dimiliki oleh Yahudi perlu diamati dan difahami sedalamnya.

Allah SWT menghalalkan umat Islam memakan sembeliham ahli kitab yang diantara mereka adalah Yahudi. malah, lelaki Islam juga dihalalkan oleh Allah SWT untuk berkahwin dengan wanita ahli Kitab yang suci dan dengan niat bertujuan ke arah kebaikan. Sedangkan Nabi Muhammad SAW juga melakukan transaksi jual beli dan cagaran dengan seorang Yahudi sebagaimana telah diriwayatkan dalam hadis yang berbunyi,

“Sesungguhnya Nabi SAW membeli makanan dari seorang Yahudi dengan pembayaran secara bertangguh, dan mencagarkan baju besi baginda SAW” ( Riwayat al-Bukhari, no 2326, 2/841).

Nabi membeli makanan dari Yahudi serta mencagarkan baju besinya dan tidak dilakukan kepada sahabat adalah dikatakan sebagai tanda keharusan melakukan demikian (berurusan dengan Yahudi dan bukan Islam walaupun terdapat orang Islam), sebahagian ulama yang lain pula mengatakan (nabi tidak beli dari sahabat) kerana mereka tiada makanan lebihan untuk dijual kepada nabi, ada juga yang mengatakan para sahabat tidak menerima cagaran Nabi serta tidak mahu menerima sebarang bayaran dari Nabi sehingga menyebabkan Nabi berurusan (kerana tidak mahu menyusahkan sahabatnya) dengan Yahudi agar tidak memberatkan sahabatnya. ( Syarah Sohih Muslim, An-Nawawi, 11/40).

Jadi, sedangkan Nabi kita sendiri melakukan urus niaga jual beli dengan orang Yahudi, apatah lagi kita? Kenapa perlu memboikot? Keuntungan yang mereka, pihak Yahudi perolehi daripada hasil jualan dengan kita, Islam adalah tidak salah di sisi Islam. Pada asasnya juga hukum berjual beli dengan pihak Yahudi adalah Halal selagi transaksi yang dibuat adalah mengikut syarat jual beli dalam Islam. Cuma cuma! hukum asal ini hanya akan bertukar kepada Haram dan kita wajib memboikot mereka apabila :

  1. Jika pemerintah Islam tertinggi iaitu khalifah bagi seluruh umat Islam sedunia mengarahkan boikot ke atas barangan pihak Yahudi demi mencapai kemaslahatan bersama bagi umat Islam. Ini berlaku apabila syarikat Yahudi tersebut secara terang-terangan buat announcement dekat media bahawa keuntungan yang mereka perolehi daripada hasil jual beli tersebut adalah untuk menyokong serangan Yahudi amnya dan serangan Israel laknatullah ke atas umat Islam di Palestin khususnya. Jadi jika perkara sedemikian berlaku, adalah dengan demikian, jatuhlah hukum haram ke atas urusan jual beli kita dengan pihak Yahudi dan masa tu barulah kita secara rasminya patut memboikot produk Yahudi.
  2. Jika pihak Yahudi atau yang lain-lainnya melakukan sesuatu kejahatan kepada umat Islam. Maka kita umat Islam seluruh dunia haruslah bersatu padu dengan niat memberikan pengajaran kepada mereka yang memulakan dahulu kejahatan ke atas Islam. Yang penting kat sini, kita perlu tahu Hukum dan Keutamaan. Sebab nanti tak pasal-pasal bila kita tengok ada antara kita yang bekerja dengan mana-mana syarikat Yahudi, kita tuduh pula mereka kafir, munafik dan lain-lain lagi. *samalah situasinya dengan saya dahulu ketika bekerja di Nestle.*

Terdapat ulama kontemporari menyatakan bahawa cara yang aman pada zaman ini adalah dengan memboikot dan tidak berjual beli dengan semua syarikat Yahudi atau berkaitan dengan pihak Yahudi. Ini adalah bertujuan untuk kita bagi kat diorang tekanan dan dengan itu diorang akan mendesak kerajaan mereka kepada keamanan seterusnya membenci tindakan kerajaan diorang yang melakukan keganasan terhadap umat Islam ini. Jadi dengan ini, mungkin akan membantutkan tindakan jahat kerajaan mereka kerana ini akan memberikan kesan yang buruk kepada ekonomi mereka.

Tapi macamana pun, persoalannya di sini, adakah perlu kita menjatuhkan hukuman kepada seluruh Yahudi tanpa mengira mereka membantu serangan atau tidak secara umum? Mesti ada yang akan terfikir, eh mereka Yahudi, Yahudi tetap Yahudi. Ya, Yahudi tetap Yahudi. Tapi jangan lupa, Allah menghalalkan lelaki Islam mengahwini wanita ahli kitab yang suci dengan tujuan ke arah kebaikan.

“Pada hari ini dihalalkan bagimu yang baik-baik. Makanan (sembelihan) orang-orang yang diberi Al Kitab itu halal bagimu, dan makanan kamu halal pula bagi mereka. (Dan dihalalkan mengawini) wanita-wanita yang menjaga kehormatan di antara wanita-wanita yang beriman dan wanita-wanita yang menjaga kehormatan di antara orang-orang yang diberi Al Kitab sebelum kamu, bila kamu telah membayar maskawin mereka dengan maksud menikahinya, tidak dengan maksud berzina dan tidak (pula) menjadikannya gundik-gundik..” ( Al-Maidah : 5 ).

Perlu diingat, selagi tiada pengakuan rasmi oleh syarikat yang terbabit menyatakan mereka menyokong dan membantu serangan atas nama syarikat, maka hukum asal iaitu harus berurusniaga dengan syarikat itu tidak akan berubah kepada haram. Konsepnya di sini adalah lebih kurang macam hukum penggunaan facebook la.

Sekiranya ada salah seorang pemegang saham bertindak sendirian membantu serangan oleh Yahudi juga belum cukup kuat untuk mengubah hukum harus tadi kepada haram. Ini kerana ia adalah tindakan peribadi salah seorang pemegang saham sahaja dan bukannya polisi sebuah syarikat itu. Jika sekadar maklumat tidak rasmi dan khabar angin sahaja yang menyebut kaitan syarikat dengan gerakan ganas Yahudi ia tidak akan mengubah status hukum asalnya. Jadi kaedah fiqh ini masih terpakai.

Ertinya : Keyakinan tidak akan diketepikan hanya kerana suatu syak ( iaitu tidakpasti kebenarannya) ( Al-Majmu, Al-Nawawi, 1/266 ).

Sekali lagi ditekankan, hukum asal urusniaga dengan bukan Islam termasuk Yahudi dan semua syarikatnya adalah halal selagi transaksi yang dibuat menurut syarat jual beli Islam. Kewujudan syarikat-syarikat ini di negara Yahudi dan MoU perniagaannya di negara Yahudi tidak boleh dianggap sebagai membantu kerja keganasan Yahudi. Jadi sebarang pembuktian seperti ini tidak kuat untuk mensabitkan bantuan secara langsung kepada kerja jahat Yahudi atau lainnya.

Perlu difahami hukum asal harus berurusniaga dan membeli dari bukan Islam dan Yahudi adalah termasuk dalam bab yakin, ia tidak akan tergugat hanya dengan khabar-khabar angin penglibatan mereka dalam aktiviti serangan ke atas Islam. Keyakinan asal tadi hanya akan berubah bila dua sebab yang disebut di atas muncul. Wallahu’alam.

the white sand..

location: my home
time: 2.42pm
mood: kosong

rghtly..blogging via home..p
just wanna share something..

here it’s..unintended from muse..2thumbs up..p

You could be my unintended
Choice to live my life extended
You could be the one I’ll always love
You could be the one who listens to my deepest inquisitions
You could be the one I’ll always love

I’ll be there as soon as I can
But I’m busy mending broken pieces of the life I had before

First there was the one who challenged
All my dreams and all my balance
She could never be as good as you

You could be my unintended
Choice to live my life extended
You should be the one I’ll always love

I’ll be there as soon as I can

But I’m busy mending broken pieces of the life I had before

I’ll be there as soon as I can
But I’m busy mending broken pieces of the life I had before

Before you

the wheel of life..

NOW EVERYONE CANNOT FLY…xd

location: LCCT

masa: 11.16 pm

mood: hard to explain

 

hmm…apkah prasaan anda apbila tertinggl jam or kunci??

msti geram, sakit hati, marah kan..

tp ap prasan anda bila tertinggl FLGHT!! rse orennn??

adehh…edisi kali ni gua nak cite 1001 mcm

aduyaii..this is my first tyme

omaigod..ak tertinggal flght da…

sdh berpuluh2 kali naik kapal, berpuluh2 steward dah ak jmpa,

mcm2 dah ak rse bila naik kapal..

tpi ni yg paling tragis n amatlah sukar utk dilupakan..

HAIHH!!….

nak dpendekkan cite, lpas mkn tu ak pown trus masuk siap2 nak boarding

tp gua rsa eran sket sbb xde pown mke2 yg skali check in nga gua td

hati dah xkeruan nih tp masi leh control..

pastu, tgk semua org berdiri..ak pown ikut berdiri..

alih2, dia kte ni pernerbangan ke SIBU SRWAK…

pergh!!…ape g, ak pown trus lah cari2 kauntr prtnyaan..

last2 brader tu kte flgth dah lpas dah..

aduhai..luluh jantung denn..

ak trus blah cmtu, nga mka selamba je

“pdhal dlm hati nak naangis dah”..haha

then, ak pown glah cri kauntr utk urs tiket ak nih..

cik kak tu siap tnye g, “cmne leh trlpas ni”

ak pown bg alsn baekk punyee “xprasan lah”..haha

pdhl tyme tu ak nga mkn mcd nga mmber ak..

sje je nak lpas gian sbb pasni kna posa mcd for 1 mnth

ak harap2 je ad alternatif lain..nak blik gak nih

“dlm hati ak pnyalah berdoa spya ad flght lg mlm ni”

btw, cik kak tue kta die tkrkan ak ke flgth esok pgnya..

pergh…trus punah sgla impian..

nak x nak ak byr gak lah..nak balik punya pasal.

die suh ak g amek barng dkt dmstc arrival

actually,ak masi rse xpcya ak trlpas flght sbb xpenah2 kot

bila ak tgk je beg ak dri jauh…haha..

mmg sah dah!!…gelak sorng2 ak diwanye..

ak amek n blah camtu je…siap ade brader polis tu kte

“ni msti fis tyme naik air asia”..haha

nak wat cmne kan,..bnda dah nak jadi

kalu ia xblaku, kte pown xtahu cmne nak hndle

at least i can take it as my experience..

well,, human..everyone make mistake..

we should learn from that…

pastu ak trus grak bwa diri yg lara ni g kfc

nak mkn xde slera…layn tenet jelah..

bosan2..g surau plak…duk pusing2..layan metacafe..

pastu…sbb gua ska shopping..

ha, apelagi…haha….bershopping kat ipot..

mmg terbaekk lah…

adehhh…kalu pikir2 balik..nak gelak pown ade, nak nangis pown ade…hahaha

ha..lpe nak cte, kali ni ak g ipot mmber ak yg atr

terharu siot…ade gak org sudi nak atr..tq to liheen n ija..

ti jmput ak plak ye…hahahha

 

moral values ” setiap yg berlaku itu pasti ad hikmahnya”..p

 

 

 

 

 

F.R.E.E.D.O.M

yeah..the day has cme..

finally, done for all papers..

hmm, hopyfully everything ok..

just wait n see…

jom balik umah…

nak pusing2, jalan, makan2, cri pasal…

siang jd malam, malam jadi siang…hahah

let’s have sme party guys…hahahah

“berguling2…mcm ..kambing”..

OH..the house of legend..

xsabar nak bertapa…hahah

 

 

Di sini aku masih sendiri
merenungi hari-hari sepi
aku tanpamu, masih tanpamu

bila esok hari datang lagi
ku cuba hadapi semua ini
meski tanpamu meski tanpamu

bila aku dapat bintang yang berpijar
mentari yang tenang bersamaku disini
ku dapat tertawa menangis merenung
di tempat ini aku bertahan

suara dengarkanlah aku
apa kabarnya pujaan hatiku
aku di sini menunggunya
masih berharap di dalam hatinya

suara dengarkanlah aku
apakah aku slalu dihatinya
aku di sini menunggunya
masih berharap di dalam hatinya

kalau ku masih tetap disini
ku lewati semua yang terjadi
aku menunggumu, aku menunggu

suara dengarkanlah aku
apa kabarnya pujaan hatiku
aku di sini menunggunya
masih berharap di dalam hatinya

suara dengarkanlah aku
apakah aku ada dihatinya
aku di sini menunggunya
masih berharap di dalam hatinya

suara dengarkanlah aku

the way of light..

aha…ni nak promote jap ni

red fm slah stu stesen radio yg ad kat mlsyai ni

xsuma tmpt ad..kat smnnjng ni pwn certain place je yg ad

but..for sure, kat area slgr/kl ni msti suma dpt…hahah

wat mse ni..ak nga layan stsn radio ni..

nak cite sket..radio ni dia play lagu org putih..

tp yg bestnya tu dia mix old ngn new songs..

so, xdelah trlalu fresh smpi ari2 nak layan hiphop..

serabut gak kan..

kalo tgh mlm je, dia msti akn ba lagu mlayu..

layan siot…dahlah mlm, lagu2 dia pown mentetramkan jiwa menusuk kalbu..

ohoho, can’t imagine, it’s cme deep from my soul..

hahahahahahaha,..

stesen radio ni mmg best..

sesuaii dgn tagline dieee

“today’s best music…””

 

http://web.redfm/.